За Играта

Спокоен и ежедневен е животът сред октомврийската мъгла, която кротко се стеле над притихналата есенна София. Градът бавно и рутинно се отпуска от лятната треска, за да се подготви за настъпващата зима. Обикновени хора, сред обикновен град, всеки ден отиват и се връщат от работа, излизат с приятели или просто се разхождат спокойно в затъналите в златна шума паркове. Градът се готви да заспи зимен сън.

Но някъде в дълбините му една древна сила не спи! Стари и могъщи създания за пореден път се готвят да заявят претенциите и да си пробият път към света, който на пръв поглед ги е забравил. Но само на пръв! Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че мъжът с черното палто, който уж небрежно се разхожда из Борисова, нервно се оглежда и току потупва джоба си и нещо скрито в него. Ще забележите, че жената с червената качулка, с която се разминахте на жълтите павета, носи букет от особени билки, непознати на никого в този свят. Ще забележите, че тук, сега и около вас се води битка. Битка за съдбата на света!

„Една нощ през Самотния Октомври“ е ЛАРП поредица, базирана на едноименното произведение на Роджър Зелазни.
Играта от този тип се провежда за 7 пореден път и за 6-ти в този формат. Форматът е „градски“ тип ЛАРП – такъв, при който в продължение на една седмица играчите водят паралелен живот. Заедно със своя собствен живот, всеки ден имат задачи, които принадлежат на героите им. Например да намерят специално тайно място в сряда след работа. Или да се свържат с друг Играч в обедната почивка.

Студент в университета, който в свободното си от лекции време убива вампири? Програмистка, която след работа смесва магически съставки за вещерските си занимания? Хакер, който е посветил живота си на издирване и неутрализиране на свръхестествени същества? Продавачка в магазин, която по пълнолуние се превръща в ужасяващо същество? Вие избирате каква е свръхестествената съставка във вашия иначе обикновен живот и дали да има такава.
Всички тези хора и същества волно или неволно са въвлечени в древен като света конфликт.

Играта се извършва по двойки. Всяка двойка се състои от един (не)човек и неговият придружител. (Не)човекът може да бъде каквото пожелаете същество, стига да има човешки вид и да ходи сред хората (например – вещица). Героят на придружителя е животно, което е приело човешки вид за времето на играта. Придружителите са интелигентни почти колкото (а понякога и повече от) своите господари, могат да разговарят помежду си и с другите, и въпреки че изглеждат досущ като хора, имат някакъв анималистичен елемент в поведението и облеклото.

Всяка от двойките има принадлежност. Играчите се делят на Отварачи и Затварачи. Целта на Отварачите е да съберат достатъчно сила за да отворят портата на Старите богове в нощта, когато луната грее пълна на празника на Вси Светии, а целта на Затварачите е да съберат достатъчно сила, за да им попречат. Принадлежностите тази година се раздават на случаен принцип и СЕ ПАЗЯТ В ТАЙНА от останалите двойки!

Играта е от тип „градски ларп“. Освен това се фокусира върху решаване на загадки, намиране на неща и обикаляне на града по тъмно. Ако никога преди не сте играли ЛАРП, е важно да се запознаете с подробности за това какво представляват ЛАРП игрите. Ако сте играли ЛАРП, но никога не сте играли Самотен Октомври, е важно да разберете, че играта, макар да включва и ролплей, до голяма степен разчита на това играчите да намират скрити неща в града.

 

 

Играта изисква добро познаване на творчеството на Зелазни, както и минимални познания за ЛАРП игрите и ролплей изискванията им. Макар и базиране на събиране на точки, играта насърчава ролплей интеракциите между героите.

ЛАРП поредицата „Една нощ през самотния октомври“ е некомерсиално начинание, правено от ентусиасти за ентусиасти. За да участвате, трябва да заплатите скромна сума –  доброволно дарение само и единствено за покриване на належащите разходи по организирането на Играта.

Редовна информация за текущите новини можете да намирате на страницата на играта във фейсбук.